top of page

att köpa valp &
uppfödningen

Målet med uppfödningen är att avla fram friska & stabila valpar med hög arbetsmoral som kommer att passa till de flesta sporter & jakt. Jag avlar enbart på hälsotestade hundar med fina resultat & mentalt stabila hundar som följer rasens standard. Jag sätter alltid ihop kombinationer som jag själv skulle vilja ha en valp ifrån. Förväntningarna på valpar & parning går i enlighet med SKK, Tollarklubbens & mina egna krav & ambitioner angående avel.

Ni kan förvänta er valpar med stor arbetsvilja som vill ha en uppgift i livet, annars hittar dem lätt på egna. En tollare är & kommer alltid vara en fågelapporterande jakthund & behöver därför få utlopp för sin energi. Det är därför oerhört viktigt för mig som uppfödare att ni har en tydlig plan för vad ni vill använda hunden till & har tiden som krävs för en såpass energikrävande hund INNAN ni köper en. Jag säljer därför företrädesvis till personer som har tävlingsambitioner eller att hunden får användas vid jakt i praktiken. Det är oerhört viktigt att du förstår innebörden av att detta kommer vara kombinationer mellan två arbetande jakthundar & dess valpar kommer att kräva både fysisk & mental stimulans för att må bra!

Våra valpar föds & växer upp inne i vårt hus. Först i sovrummet & när det blir mer fart på dem flyttas de till köket/närliggande rum & blir därför snabbt vana vid alla tänkbara ljud som förekommer i ett hem. De avmaskas 3 gånger här under de 8 veckorna, klorna klipps & de börjar sedan miljötränas utanför hemmet redan efter ca 6 veckor. Då tar vi med dem på kortare promenader, bilturer & till skogen.
Miljöträning är oerhört viktig & det måste ni sedan fortsätta med när ni fått hem valpen. När valpen blivit trygg i sitt nya hem kan den försiktigt få träffa olika människor, andra djur, barnvagnar, cyklar, bilar & vistas i olika miljöer. Det den får lära sig som valp kommer den att ta som självklart & utan konstigheter när den sen växer upp. Det kommer ni har stor nytta utav!


När de närmar sig 8 veckor vaccineras & chippas dem hos veterinären där de även blir undersökta så att allt står rätt till. Veterinärbesiktningen får valpköparna med tillsammans med stamtavlan & vaccinationsintyget vid leverans tillsammans med resten av valppaketet. 

Självklart är det viktigaste att ni kan erbjuda ett kärleksfullt hem där hunden ses som en familjemedlem, även när den inte är en söt liten valp längre. Att tiden finns likaväl under valptiden, unghundstiden, seniortiden, hela livstiden helt enkelt.

Jag vill också att ni HD & ED röntgar era valpar när de är mellan 12-24 månader, detta gäller ALLA då det är en av de viktigaste resultaten för att göra en utvärdering av kullen & parningen. Det är också viktigt att det ligger i ditt intresse att förstå hur viktigt det är att följa upp din valps hälsa med dessa tester. Vi kommer också bjuda in till BPH eller MH, alltså en beteende & mentalbeskrivning, det är ett krav från mig som uppfödare att ett beteendetest genomförs då detta också ger en utvärdering av kullen, samt att även detta skall ligga i ditt som hundägares intresse. 

Jag är väldigt mån om vart valpen hamnar & hur den lever sitt liv, därför är det viktigt att du som valpköpare är intresserad av att kontinuerligt uppdatera oss om vardagen. Jag lovar er livslång support & ska försöka hjälpa er med allt jag kan, så gott jag kan.

Jag har ingen kölista utan en intresselista där ni hamnar som jag sedan kan använda mig av när valparna är födda, & jag behåller rätten att sedan para ihop var valp till rätt familj. Såklart får man ha favoriter! 

Jag ser gärna att ni kontaktar mig på mail eller i kontaktformuläret som finns under rubriken kontakt eller längst ner på sidan. Lägg ner mycket tid & kärlek på just det mailet, det kan vara en avgörande faktor för både er & min del. Bifoga gärna en bild på dig eller er familj också. 
novadrifta.JPG
bjd.JPG
bjl.JPG
bottom of page